Sermons on Lukács

Jézus imájának ereje (Lukács 11:1-13)

Jézus leghíresebb imája a “Miatyánk”, amellyel tanította a tanítványokat imádkozni. Ezt az imát gyakran még a Jézusban nem hívők is ismerik, mert olyan mélyen bevésődött az európai kultúrtörténetbe. De vajon mit akart tanítani Jézus ezekkel a szavakkal a benne hívőknek?

Szeretet és viszály (Lukács 10:25-37)

Vajon miként egyezethető össze az isteni igazság és a kegyelem? Lehetséges ezt egyáltalán szavakkal megfelelően definiálni? Vagy lehetséges, hogy ezt Jézus is csak történeteken és élete eseményein keresztül tudta az emberiség számára érthetően kifejezni? Vendégtanítónk, Horváth-Kávai Árpi, a 11. kerületi Golgota pásztora ezeket a kérdéseket járja körül többek között az irgalmas samáriai története és a parázna nőnek mondottak segítségével.

Tudtad-e, Mária (Advent 2019)

Ahhoz, hogy megtörténhessen a karácsony, szükség volt Isten döntésére, hogy megmenti az embert. De szükség volt egy fiatal zsidó lány, Mária döntésére is. Vajon mi játszódott le az ő szívében a kisbabája születése előtt? Mire inspirál az ő története?

Mit vársz Jézustól? (Lukács 4:16-21)

Mindannyiunknak vannak kéréseink, vágyaink, elvárásaink Jézus felé. Te mit válaszolnál, ha feltennék neked ezt a kérdést: Mit vársz Jézustól? Azt, hogy hozzon ki a nehéz helyzetből, amiben éppen vagy, esetleg adjon tanácsot, hogy éld az életed, netán egyszerűen csak tegye meg, amit akarsz? Jézus valójában sokkal jobban tudja, mire van szükségünk, mint saját magunk. Ez a tanítás arról szól, mit akar valójában adni Jézus.

Próbálj meg lazítani!

A kedvenc évszakunk beköszöntével egyre többen készülünk a nyári szabadságra, ki nyaralásra, ki egy kis otthoni lazításra. Korunk általános életérzése – nyugtalanság, szorongás, stressz – könnyen elrabolhatja az annyira vágyott pihenés örömét. Tudtátok, hogy a Biblia szerint a pihenés szent dolog? Nézzük meg, milyen tanácsokat találunk benne a valódi kikapcsolódáshoz!

Pedig mi azt hittük (Lukács 24:13-35)

Beleszeretni valakibe nem nehéz, a kapcsolat kihűlése után újra beleszeretni viszont művészet. Ugyanígy művészet az, ha valakinek, aki csalódott Istenben, csalódott a vallásban, újra felizzik a szíve. Vendégtanítónk, Bolyki László többek között ennek titkáról beszélt az emmausi tanítványok története alapján.

Egészséges magabiztosság (János)

Az életben szükségünk van magabiztosságra, a legtöbben azonban küszködünk ezzel. Vagy úgy érezzük, hogy nem tudunk kiállni magunkért, amikor kellene, vagy attól félünk, hogy túlzott magabiztosságunkkal mi gázolunk át másokon. Vajon hogy találhatjuk meg az egyensúlyt? Hogy lehetünk egészségesen magabiztosak?

Evezz a mélyre! (Lukács 5:1-11)

Észre vetted, hogy mostanában egyre értékesebb az időnk? Szembesültét már azzal, hogy mekkora értéke van egy jól sikerült személyes beszélgetésnek? Hogyan szánunk időt azokra akik igazán fontosak nekünk? Most vasárnap Pétert figyelhetjük, egy hasonló helyzetben.

Egy nap (Lukács 24:1-53)

Egy ember Magyarországon átlagosan több mint huszonötezer napot él, ezek közül mégis csak néhányra emlékszünk jól. Egyetlen nap ugyanis  teljesen megváltoztathatja az életünket. Lukács az utolsó fejezetben egyetlen nap eseményeit írja le, amely Jézus feltámadásával kezdődött, és amely mindent megváltoztatott.

Napba nézni (Lukács 23:32-56)

Néztetek már napfogyatkozást? Ilyenkor a médiában nagyon nyomatékosan felhívják a figyelmet, hogy csak védőszemüvegben nézzünk a napba. Ez ugyanis akár néhány másodperc után is visszafordíthatatlan változásokat okozhat a szemünkben. Ebben a részben Krisztust már a kereszten látjuk. És ahogy figyeljük az utolsó mondatait, egy vakítóan tiszta szeretetet látunk. Ha a kereszten, a látásunk ugyanúgy visszavonhatatlanul megváltozik, mintha a napba néznénk – csak nem elromlik, hanem megjavul. Másként látjuk Istent, az embereket és saját magunkat is.