Sermons on 1 Királyok

Az egyház nem egy ház (1 Királyok 8)

Dávid megálmodta, Salamon felépíttette, többször lerombolták és újjáépítették, közel 2000 éve pedig már csak egy faldarab áll belőle. A jeruzsálemi templom. Mi volt a jelentősége, és mi változott azóta?

Halk és szelíd hang (1 Királyok 19)

Az emberi mivoltunkból fakadóan sokszor elfáradunk és elcsüggedünk. Ezekben a helyzetekben tud igazán Isten beleszólni az életünkbe az Ő halk és szelíd hangján, amik aztán a legnagyobb bizonyságok lesznek az életünkben. Lehet nem mindig úgy ahogy mi gondoltuk, vagy nem mindig pont akkor, de ha Isten beleszól, tudjuk, hogy az a legjobb. 

A papucskirály (Aháb)

Izraelnek sok gonosz királya volt, de Isten szemében egyik sem volt annyira elvetemült, mint Aháb, ezt pedig nagyrészt egy rosszul sikerült párválasztásnak köszönhette. Vagy mégsem? Egyértelműen a felesége okozta a vesztét, vagy saját jellemhibái ejtették csapdába? Aháb története arról tanít minket, hogy hogyan hozhatunk jó döntéseket, és hogyan állíthatunk fel helyes prioritásokat – nem csak a párkapcsolatok terén.

Egyszer fent, egyszer lent (Illés)

Bár vannak kizökkenthetetlen optimisták, az élet a legtöbbünk számára nem habostorta. Mások teljesíthetetlen elvárásai, konfliktushelyzetek, kudarcélmények vagy akár egyszerűen a fáradtság miatt könnyen úrrá lehet rajtunk a rosszkedv. Illés próféta életében pedig azt látjuk, hogy bár Isten látványos módon használta őt és sok csodát tett rajta keresztül, mégis meg kellett küzdenie a hangulatingadozással, sőt, a depresszióval is. A története gyakorlati módon tanít minket arról, hogy mi segít, amikor éppen a gödörben vagyunk, vagy mást látunk mélyrepülésben.

Tényleg Isten mondta? (Isten embere)

Isten szeret kommunikálni, és ha töltöttél már időt keresztények körében, bizonyára hallottál már valakit arra hivatkozni, hogy Isten szólt hozzá. Időnként azonban gyanút fogunk az üzenet tartalmát illetően. Vajon mennyire kell másokra hallgatnunk, ha arra hivatkoznak, hogy Isten mondott nekik valamit? Ez a titokzatos, névtelen prófétáról szóló történet erről tanít minket.