Alapértékeink

Alapértékeink

Milyen gyülekezet szeretnénk lenni?

A kistarcsai Golgota az egész világon jelen lévő Golgota mozgalom része, és ez megnyilvánul a hitvallásunkban, az istentiszteleteink stílusában, a gyülekezetszervezési és gyülekezetvezetési modellünkben is. Emellett van néhány alapértékünk, amelyeket folyamatosan szem előtt tartunk. (Mindegyik alapértékünkről készült egy rövid videó is, ha ezeket egymás után szeretnéd megnézni, itt találod a kapcsolódó YouTube lejátszási listát.)

1. A Bibliát tanulmányozzuk

A Biblia tanulmányozását és tanítását helyezzük szolgálatunk középpontjába, mert ebben látjuk Isten elsődleges eszközét arra, hogy átformálja emberek életét. A Bibliát Isten szavának tekintjük, ezért a legfontosabb hivatkozási alap és tekintély számunkra.

2. Isten szeretete formál át

Hisszük, hogy Isten szeretete feltétel nélküli, és ez az, ami valódi változást tud hozni az életünkben. Ezért arra helyezzük a hangsúlyt, amit Isten tett értünk, és nem arra, amit mi tehetünk érte. Azt szeretnénk, ha mások Isten ítélete helyett Isten szeretetét éreznék rajtunk keresztül.

3. Személyes kapcsolat Istennel

A kereszténység számunkra nem csak egy eszmerendszer, hanem egy élő, személyes kapcsolat Istennel. Azt szeretnénk, hogy mindenki egyre inkább megtapasztalja ezt a hétköznapokban, és az összejöveteleinken is, amikor közösen imádkozunk vagy dicsőítünk.

4. Minőségi kapcsolatok egymással

Fontos számunkra, hogy mindenki otthon érezze magát a gyülekezetben, és sikerüljön barátságokat kialakítania másokkal, akikre számíthat, hogy szeretettel támogatják az életben és a hit útján. Erről ismerhető meg, hogy Jézus tanítványai vagyunk, és ez a szeretet gyógyítja a lelki sebeket.

5. Gyere, ahogy vagy

Nem számít, hogy min mentél át a múltban és éppen hol tartasz a lelki utadon, itt van a helyed. Egy olyan közösséget szeretnénk alkotni, ahol őszintén vállalhatjuk magunkat. A képmutatás volt Jézus szemében a vallásos emberek egyik legnagyobb hibája.

6. Szabad levegő

Fontosnak tartjuk a szabadságot, ezért távol maradunk az elvárások, a nyomásgyakorlás és a manipuláció minden formájától. Képviseljük a bibliai tanításokat, de ezeket nem vasaljuk be senkin. Ezért nincs tagsági rendszerünk sem. Egy nyitott közösséget építünk, amelyhez mindenki annyira kapcsolódik, amennyire éppen tud vagy szeretne.

7. Kegyelem van

Kegyelmet kaptunk, ezért kegyelmet adunk. Ahelyett, hogy türelmetlenül mi próbálnánk meg megváltoztatni egymást, időt és teret adunk annak, hogy Isten tegye meg ezt. 

8. Kifelé fókuszálunk

Jézus utolsó parancsa az volt, hogy hirdessük az evangéliumot és tegyünk másokat is az ő tanítványaivá. Ezért fontosnak tartjuk a missziós munkát, és folyamatosan keressük, hogyan érhetnénk el több embert. A gyülekezet nem önmagáért, hanem másokért létezik.

9. Egy nyelvet beszélünk

Isten eredeti üzenetét képviseljük, de haladunk a korral és a mai kultúra részei vagyunk. Ezért a stílusunk modern, hétköznapi, informális, természetes. Fontosnak tartjuk, hogy az eseményeink minden eleme, és mindaz, amit képviselünk, hiteles és értelmezhető legyen a nem vallásos emberek számára is.

10. Isten országában gondolkozunk

A más felekezetekbe és közösségekbe tartozó keresztényekkel testvéri kapcsolatra és partnerségre törekszünk, és imádkozunk értük. Hisszük, hogy a nagybetűs Egyház, Krisztus Teste az egész világ sokféle keresztényéből épül fel, és Isten országának határai nem felekezeti határoknál húzódnak meg. 

Photo by Luis Quintero from Pexels