Tanítások

Feltámadás – fikció, vagy valóság?

Korunk kereszténységében jelen van egy nagy probléma, ez pedig a liberális teológiai gondolkodás. Ennek során az emberek hiteltelenítik, kiüresítik és elferdítik Isten Szavát, megkérdőjelezik valóságtartalmát. És bár a Biblia beszél sok, számunkra még rejtett dologról – többek között a halál utáni életről és a feltámadásról – emiatt azt sokszor kétkedve fogadjuk. Jézus ebben a részben helyre teszi a kora liberális teológusait és meggyőz minket is, hogy igenis hihetünk a szavában.

Kérdezz, felelek! | Máté 22:15-22

Gyakran kritizálják az egyházat azért, hogy olyan kérdésekre ad választ, amelyeket senki sem tesz fel. Azonban én úgy látom, hogy az egyház azokra a kérdésekre ad feleletet, amelyeket az embereknek fel kellene tenniük. Jézus provokatív kérdésekre adott válaszai annyira zseniálisak, hogy egy látszólag beugratós, politikai kérdés megválaszolásával életünk valódi problémáira is megdöbbentő megoldásokat kínál.

A misszióért felelősséget vállaló gyülekezet | ApCsel 2:41-47

Amikor a gyülekezetünk jövőjéről gondolkozunk, mindig abban látjuk a megújulás útját, hogy visszatérünk az apostolok idejében használt módszerekhez. De vajon hogyan építették az apostolok a történelem első gyülekezetét? Mit tanulhatunk ebből a korai időszakból, és hogyan alkalmazhatjuk ezt ma? Legalább három dolog van, ami a mi gyülekezetünk életét és misszióját is megváltoztathatja. Erről lesz szó most vasárnap.

Van jó kifogásod? | Máté 22:1-14

Meghívást kapsz az évszázad partijára. Nem kell vinned semmit, magadon kívül. Azon sem kell agyalnod, hogy mit vegyél fel, mert a házigazda még ruhát is küld neked. Minden el van simítva, minden készen áll. Nem olcsó a belépőjegy, de az is ki van már fizetve. Van elég jó kifogásod, hogy miért ne menj el? Vajon nem lenne illetlenség visszautasítani egy ilyen meghívást?

A történet rólad szól

A legjobban azokat a filmeket szeretem, amelyek valódi eseményeket és személyeket mutatnak be, leleplezve és kendőzetlenül feltárva az igazságot. Még ha mindenki beazonosítja is a szereplőket, a figyelmeztetés miatt a készítők jogilag biztosítva vannak: “A filmben szereplő események és a szereplők kitaláltak, mindennemű egyezésük a valósággal csupán a véletlen műve.” Jézus példabeszédeket mesél hallgatóságának, amiből rájönnek, hogy bizony róluk van szó. Vajon mi felismerjük magunkat a történetben?

Hozz gyümölcsöt! | Máté 21:12-22

Gondolkodtál már azon, mit vár tőlünk Jézus a mindennapokban? Miért fontos, hogy gyümölcsöt teremjünk, és hogyan tehetjük ezt meg? Tanulmányozzuk együtt, hogyan tisztította meg Jézus a templomot és milyen üzenetet hordoz számunkra a fügefa története!

A választás napja | Máté 21:1-11

Az elmúlt hetekben-hónapokban a választások kampányzaja tölti meg az utcákat és hirdetőtáblákat. Emberek vonulnak az ucákra, ünneplik és éljenzik az egyes politikai jelölteket, mert van bennük egy vágy, egy szükség és ennek betöltését a politikai vezetőtől várják el. A várakozás ünnepe, amit mi is tapasztalunk, nagyon hasonló ahhoz, ami Jeruzsálemben, Jézus ünnepélyes bevonulásakor, az eredeti virágvasárnapon történt.

Az igazi nagyság | Máté 20:20-34

Nagyon eltérő elképzelése volt Jézusnak és a tanítványainak a nagyságról. Ennek az oka, hogy míg a tanítványok látását elhomályosította a földi életre való koncentrálás, addig Jézus egy mennyei perspektíván keresztül nézte a dolgokat. Mi a földi vagy a mennyei szemüvegen keresztül nézzük a világot? Komolyan gondoljuk, amikor azért imádkozunk, hogy “jöjjön el a Te országod”? Ha igen, ennek valamilyen formában meg kell jelennie az egészen apró döntéseink szintjén a hétköznapjainkban.

Hol állsz a sorban?

Gondolkodtál már azon, miért érkezik a fizetési jegyzéked diszkréten egy titkosított emailben, vagy zárt borítékban? Erre azért van szükség, mert a kollégák béreinek ismerete féltékenységet szülhet, amely képes szétszakítani a legösszetartóbb csapatokat is. Jézus mégis szembemegy ezzel a bevett gyakorlattal, sőt, ezen keresztül sok igazságot tár fel előttünk. Tanítás a szívünk indulatairól, a szolgálathoz való hozzáállásról és Isten nagylelkűségéről.

Gazdagság: áldás vagy átok? | Máté 19:23-30

Mindannyian eljátszottunk már a gondolattal, hogy mit tennénk, ha megnyernénk a lottó főnyereményt, vagy ha ránk hagynának egy jelentős örökséget. Zsigerileg vágyunk az anyagi jólétre és gazdagságra, holott a gazdagságnak nem csak előnye, de rengeteg hátránya is van. Jézus ismét egy abszurd, de elgondolkodtató példával magyarázza mindezt el nekünk. Egy történet a gazdagságról, üdvösségről és arról, hogy mi számít igazán az életben.