Korinthus

Egészséges és beteges önvizsgálat | 2 Korinthus 13

Te szoktál önvizsgálatot tartani? És általában megerősödve, vagy elbizonytalanodva jössz ki belőle? Az önvizsgálat olyan, mint a fürdés: sokszor azoknak van leginkább szükségük rá, akik ezt maguktól legkevésbé érzik. Viszont az önvizsgálat veszélyes is, mert egy negatív spirálba is tud vinni. Hol van a határ, és mitől lesz egészséges az önvizsgálat?

A gyenge szól: erős vagyok! | 2 Korinthus 12

Egy barátom mesélte, hogy sok üzleti konferencia után, ahol sikeresebbnél sikeresebb vállalkozók előadásait hallgatta, egyszer részt vett egy “kudarckonferencián”, és ebből tanult a legtöbbet. Ebben a fejezetben ugyanezt az elvet látjuk: Pál szerint a gyengeségünk nem akadály Istent számára, hogy használjon minket, hanem ellenkezőleg, ez az út.

A hit jelvényei | 2 Korinthus 11

Pál továbbra is védi saját szolgálatát az őt támadó hamis tanítókkal szemben. Saját életét bemutatva világít rá arra, hogy ezek az emberek mennyire hiábavaló dolgokkal dicsekednek. Ahogy a hitéért elszenvedett próbatételeket sorolja fel, kirajzolódik a valódi identitása. Ez pedig nekünk is segít, hogy a fókuszunkat a megfelelő helyre tegyük az életünkben.

Apostol a jobb sarokban | 2 Korinthus 10

Részben azért látunk olyan sok keresztény vezetőt elbukni, mert emberként sokszor azokat követjük, akik kívülről megnyerőek. Isten szemében viszont sokkal fontosabb a karakter, és az az elhívás, amit ő helyez egy-egy vezető életére. Ebben a fejezetben Pál közelharcot vív azokkal, akik támadták a szolgálatát, és tanít minket is arra, hogyan tudunk felelősséget vállalni azért, hogy kire hallgatunk.

Az ajándékozó Isten | 2 Korinthus 9

Legtöbben ismerjük a Gary Chapman által népszerűsített 5 szeretetnyelvet. De szinte biztos vagyok benne, hogy még nem gondoltál úgy az adakozásra, mint Istennek az ajándékozó szívéből induló ajándékozási láncra. Pál ebben a fejezetben arról beszél, hogy milyen áldásai vannak az adakozásnak. Bár sokan visszaéltek már ezekkel a versekkel, ha helyes motivációval olvassuk, óriási kincs vár ránk bennük.

Adj tovább abból, amit kaptál! | 2 Korinthus 8

Bár ismerjük a mondatot, hogy jobb adni, mint kapni, időnként mégis elakad a kezünk a pénztárcánk felé félúton, amikor arról van szó, hogy segítsünk bajba jutottakon. Pál ebben a fejezetben a korinthusiakat bátorítja arra, ne csak a szándék legyen meg, hogy segítsenek a jeruzsálemi tanítványokon, hanem vigyék is véghez.

Hogyan legyünk szomorúak? | 2 Korinthus 7

Míg ezernyi könyv, cikk, film és egyéb tartalom szól arról, hogy hogyan legyünk boldogok az életben, Pál apostol ebben a fejezetben arról ír, hogy hogyan legyünk szomorúak. Kétféle szomorúságról beszél. Az egyik egy mérgező állapot, amit jobb mindenáron elkerülni. A másik viszont egy fontos lépése annak, hogy felfedezzük a teljes életet.

Megbékélve | 2 Korinthus 5

El tudsz képzelni egy olyan világot, ahol minden ember megbékélt Istennel, önmagával és így a többi emberrel is? Igen, tényleg nehéz elképzelni. De ebben a fejezetben Pál arról tanít, hogy Isten részéről minden adott ehhez, és a jelenlegi korban a keresztényekre bízta, hogy segítsenek ebben a világnak. Vajon hogyan kerülhetünk közelebb e küldetésünk betöltéséhez?

Gondolatok csüggedés ellen | 2 Korinthus 4

Néhány napja, amikor boldog új évet kívántunk egymásnak, talán ti is tapasztaltátok, hogy sokan már a válaszukban kifejezték, hogy nem nagyon hiszik, hogy boldog lesz az év. És valóban, sok bizonytalanság vesz körül minket, ami lehangolhat minket. Ebben a fejezetben Pál apostol abba enged bepillantást, hogy milyen gondolatok segíthetnek, amikor elcsüggednénk.