Sermons by Nyári Attila

Milyen a jó pásztor? | Pásztorváltás

Múlt vasárnap egy különleges istentiszteleten vehettünk részt. Gyülekezetünk eddigi pásztorát, Nyári Attilát búcsúztattuk, ugyanis e nappal átadta a gyülekezetünk vezetését Horogh Gergőnek. Ez alkalomból Németh Jani, a magyarországi Golgota vezetőjeként és barátként vett részt az eseményen, és egy áldott tanítást hallhattunk tőle a pásztori elhívásról. Az igetanulmányozás után megható imádságban közösen vittük az Úr elé Gergőt, és Barbarát, akik egy szívvel állnak bele ebbe az új elhívásba.

Egyszemélyes közönség | Máté 6:1-18

Időnként azt gondoljuk, hogy az elismerés utáni vágy, a mások véleményével való túlzott törődés modern jelenségek. Pedig Jézus kétezer évvel ezelőtt már beszélt arról, hogyan torzíthatják ezek az Istennel való kapcsolatunkat is. Arra bátorította az embereket, hogy éljék az életüket egy egyszemélyes közönség előtt, Isten legyen a legfőbb motivációjuk.

Kapcsolatok újragondolva | Máté 5:21-48

A problémáink nagy része emberekhez kapcsolódik, és a kapcsolatainkban jelenik meg, legyen az otthon, a munkahelyen vagy akár a tágabb társadalomban. Jézus ezért egy alternatív víziót kínál arra is, hogy hogyan tekintsünk a kapcsolatainkra, hogyan viszonyuljunk másokhoz. A tanításai pedig még ma is szembemennek az általánosan elfogadott gondolatokkal.

Szokatlan út a boldogsághoz | Máté 5:1-12

Te jelenleg boldognak érzed magad? Ha igen, minek tulajdonítod? Ha nem, mitől várod a boldogságot? Jézus a hegyi beszéde elején elmondja, szerinte mi vezet a boldogsághoz, és ezzel egy átfogó receptet is ad nekünk a teljes élethez.

Tévedni emberi dolog | Máté 3

Az emberiség történelme során számos olyan elmélet volt, amelyek évszázadokon keresztül tartották magukat, majd később megdőltek. Elég például arra az elképzelésre gondolni, miszerint a Föld a világmindenség középpontja. Tévedni emberi dolog, tartja a mondás, de minél hamarabb belátjuk, hogy tévedtünk, annál jobb. Keresztelő János a szolgálatában éppen egy ilyen tévedésre próbálta felhívni az emberek figyelmét, és az üzenete később Jézus és a tanítványok szolgálatában is folytatódott, sőt, ma is érvényes.

Jézus gyerekkora | Máté 2

Vajon mennyire befolyásolja a gyerekkorunk azt, hogy milyen lesz az életünk felnőttként? Vajon a gyerekkori sérelmek minden esetben kihatnak ránk felnőttként? Bátorító azt látni, hogy amikor Isten testet öltött, nem a könnyebb utat választotta, Jézus gyerekkora nem volt sem könnyű, sem problémamentes. És talán ebből, hogy azonosult velünk ebben is, mi is erőt meríthetünk.

Döntéshelyzetben | Máté 1:18-25

Előfordul veled is, hogy döntéshelyzetben lefagysz, mert félsz, hogy rossz döntést hozol, vagy hogy utólag derül ki, hogy lett volna jobb opció is? Máté Jézus születésének inkább a háttértörténetét írja le, amelyben kulcsszerepet kap József döntése. Milyen folyamaton ment ő át, és mit tanulhatunk tőle arról, hogyan hozzunk jó döntéseket?

Egészséges és beteges önvizsgálat | 2 Korinthus 13

Te szoktál önvizsgálatot tartani? És általában megerősödve, vagy elbizonytalanodva jössz ki belőle? Az önvizsgálat olyan, mint a fürdés: sokszor azoknak van leginkább szükségük rá, akik ezt maguktól legkevésbé érzik. Viszont az önvizsgálat veszélyes is, mert egy negatív spirálba is tud vinni. Hol van a határ, és mitől lesz egészséges az önvizsgálat?

Egy új élet | Húsvét & Bemerítkezés

“A keresztség által ugyanis eltemettettünk vele a halálba, hogy amiképpen Krisztus feltámadt a halálból az Atya dicsősége által, úgy mi is új életben járjunk” – írja Pál apostol a Róma 6:4-ben. Idén bemerítkezéssel ünnepeljük azt, hogy Krisztus legyőzte a halált, és feltámadt húsvét reggelén.