Római levél

Ki van a telefonkönyvedben? (Róma 16:1-27)

Madarat tolláról, embert barátjától – tartja a mondás. A barátságaink valóban nagyon meghatározó kapcsolatok az életünkben. Jó látni, hogy miközben Pál maximálisan céltudatos és feladatorientált volt, közben barátai is voltak, őket üdvözli a Római levél végén.

Ne akadj ki! (Róma 14:1-23)

Lássuk be, a gyülekezet is emberekből áll, és az emberek, nos, sokfélék. Vajon mi a titka annak, hogy elejét vegyük a széthúzásnak, és tényleg olyan közösség legyünk, ahol mindenki érzi, hogy szívesen látjuk?

Kiegyensúlyozott élet (Róma 13:1-14)

Az életben egyszerre körülbelül száz irányba kellene megfelelnünk. Ezen nem segít az sem, hogy szeretnénk mélyen megélni a hitünket, de közben csak kell dolgoznunk és egyéb hétköznapi dolgokkal foglalkoznunk. Vajon mit tanácsol a Biblia egy kiegyensúlyozott élet érdekében?

Beoltás, nem leoltás (Róma 11:1-36)

Létezik olyan kertészeti módszer, mely során egy meglévő gyümölcsfába más fajták ágait oltják, ezáltal a fa hihetetlenül sokszínű és különleges lesz: egy olyan fa, mely többféle gyümölcsöt terem. Pál egy ilyen különleges fához hasonlítja Isten családját, amin mi vagyunk az idegen ágak, amiket ráoltottak a fára. Tartsatok velünk, kertészkedni fogunk!

Mennyire bízhatunk Istenben? (Róma 9:1-33)

Amikor Isten szeretetéről, kegyelméről beszélünk, időnként felmerülhet bennünk, hogy mi van, ha tévedünk. Mi van, ha félreértünk valamit, vagy egyerűen az egész egy nagy átverés. Pál ebben a fejezetben bizonyítja, hogy aki Krisztusban hisz, az nem fog megszégyenülni.

Az élet 2.0-ás verziója (Róma 8:1-39)

Az okostelefonok szoftvereire időről időre jönnek frissítések. De mindig vannak, akik direkt nem töltik le azt, mert ragaszkodnak a régebbi rendszerhez. Pál ebben a fejezetben arról beszél, hogy számunkra is elérhető egy új élet, nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is. És ahogy az okostelefon gyártók, ő is nagyon ajánlja, hogy frissítsünk.

Kockázatok és mellékhatások (Róma 7:1-25)

Bár a gyógyszerek a legtöbb ember esetében hozzájárulnak a gyógyuláshoz, másoknál komoly mellékhatásokhoz vezethetnek. Pál hasonló logika mentén magyarázza el, hogy a törvény miért nem segít igazán abban, hogy – Zámbó Jimmy szavaival élve – egyszer megjavuljunk.
  • 1
  • 2