Hősök és antihősök

Beépített szépség (Eszter)

Senki sem sejtette, hogy Eszter, aki tizenkét hónapos felkészülés után megnyerte a birodalom nagyszabású szépségversenyét és ezzel Perzsia királynője lett, zsidó származású volt. Valószínűleg azt is kevesen tudták róla, hogy legnagyobb értéke nem a bámulatos szépsége, hanem a bátorsága volt, amelynek köszönhetően később népe megmenekült a miniszterelnök által kiforralt holokauszttól. Eszter története arra emlékeztet, hogy nincsenek véletlenek, és amikor krízishelyzetbe kerülünk, rengeteg múlhat a karakterünkön.

A papucskirály (Aháb)

Izraelnek sok gonosz királya volt, de Isten szemében egyik sem volt annyira elvetemült, mint Aháb, ezt pedig nagyrészt egy rosszul sikerült párválasztásnak köszönhette. Vagy mégsem? Egyértelműen a felesége okozta a vesztét, vagy saját jellemhibái ejtették csapdába? Aháb története arról tanít minket, hogy hogyan hozhatunk jó döntéseket, és hogyan állíthatunk fel helyes prioritásokat – nem csak a párkapcsolatok terén.

Egyszer fent, egyszer lent (Illés)

Bár vannak kizökkenthetetlen optimisták, az élet a legtöbbünk számára nem habostorta. Mások teljesíthetetlen elvárásai, konfliktushelyzetek, kudarcélmények vagy akár egyszerűen a fáradtság miatt könnyen úrrá lehet rajtunk a rosszkedv. Illés próféta életében pedig azt látjuk, hogy bár Isten látványos módon használta őt és sok csodát tett rajta keresztül, mégis meg kellett küzdenie a hangulatingadozással, sőt, a depresszióval is. A története gyakorlati módon tanít minket arról, hogy mi segít, amikor éppen a gödörben vagyunk, vagy mást látunk mélyrepülésben.

Tényleg Isten mondta? (Isten embere)

Isten szeret kommunikálni, és ha töltöttél már időt keresztények körében, bizonyára hallottál már valakit arra hivatkozni, hogy Isten szólt hozzá. Időnként azonban gyanút fogunk az üzenet tartalmát illetően. Vajon mennyire kell másokra hallgatnunk, ha arra hivatkoznak, hogy Isten mondott nekik valamit? Ez a titokzatos, névtelen prófétáról szóló történet erről tanít minket.

Merj második lenni (Jonatán)

Észrevettétek, hogy az emberek mindig szeretnének elsők lenni? Szeretnénk mi nyerni a társasjátékot, elsőként elfoglalni az egyetlen ülőhelyet a metrón, és leggyorsabban indulni a zöld lámpánál. A sportolók az aranyra hajtanak, a politikusok pedig a választási győzelemre. Noha Saul fiaként a trón várományosa volt, Jonatán tudta, hogy Dávid lesz a következő király, és örömmel támogatta ebben barátját. Hogy tudta ezt megtenni? Mit tanulhatunk a jelleméből?

Nem elég jól kezdeni (Saul)

A versenysportokban sok múlik a rajton, a győzelemhez azonban a verseny további része is szükséges. A keresztények körében is előfordul, hogy valaki a megtérése után nagyon ígéretesnek tűnik, és mindenki azt gondolja róla, hogy Isten nagy dolgokra fogja használni, aztán valamiért mégsem így lesz. Vajon mi lehet a titka, hogy az erős kezdés után a folytatás is erős legyen? Erről tanít minket Gyűgyi Laci, az esztergomi Golgota pásztora Saul király életén keresztül.

Jelet kérni Istentől (Gedeon)

Senki sem szeretné elszúrni az életét. Amikor azonban válaszút előtt állunk, nem mindig tudjuk, hogy melyik a helyes döntés. Te kértél már valaha jelet Istentől? És válaszolt? Vajon Isten valóban küld nekünk jeleket, vagy csak mi magyarázzuk bele bizonyos történésekbe az akaratát? Hogy érdemes jelet kérnünk tőle, és hogyan nem? Erről tanít minket Gedeon története.

Többet tőled minden nap (Mózes)

Talán nem túlzás azt állítani Mózesről, hogy a Biblia egyik főszereplője, hiszen csak a neve 848 alkalommal kerül említésre. A jogászhallgatók a mai napig tanulmányozzák a nevéhez kötődő törvényrendszert, és számos menedzsment könyv elemzi vezetői módszereit. Pedig ha közelről szemügyre vesszük a karakterét, egyszerűen egy olyan ember tárul elénk, aki egy értelemben folyamatosan elégedetlen volt az Istennel való kapcsolatával és többre vágyott az Örökkévalóból. Ha te beéred azzal, amit eddig megtapasztaltál Istenből, vagy úgy érzed, hogy ráférne egy kis felpezsdülés…

Rém rendes család – Támár (1 Mózes 38)

Felmerült már benned valaha, hogy a hibáid miatt Isten esetleg feladja a terveit veled kapcsolatban? Ha igen, ez a történet neked szól. Vajon hogy került Jézus felmenőinek listájába az idegen Támár, aki egy ponton prostituáltnak öltözött, hogy gyereket szerezzen az apósától, Júdától? És miért nevezik Jézust még a menyben is a júdabeli oroszlánnak, utalva e furcsa családtagjára? Egy igaz történet Isten titokzatos kegyelméről, ami erősebb a bűneinknél, és nem hátrál.

Felnőtt tartalom – Hágár története (1 Mózes 16 és 21)

Isten többször is ígért nekik utódot, ám a hetvenes éveiben járó Sára nem bír tovább várni, béranyaságra kényszeríti egyiptomi szolgálóját, Hágárt. Bár minden a terv szerint halad, a család élete a feje tetejére áll. A történet legnagyobb áldozata pedig a szolgálólány. Ezt a fiatal nőt korábban elhurcolták és elajándékozták, most pedig kihasználták, és pokollá tették az életét. Amikor már nem bírja tovább, elmenekül, ekkor azonban maga Isten találkozik vele. Hágár ettől a találkozástól teljesen megváltozik. Ez a történet a remény…