Sermons on Máté

Feltámadás – fikció, vagy valóság?

Korunk kereszténységében jelen van egy nagy probléma, ez pedig a liberális teológiai gondolkodás. Ennek során az emberek hiteltelenítik, kiüresítik és elferdítik Isten Szavát, megkérdőjelezik valóságtartalmát. És bár a Biblia beszél sok, számunkra még rejtett dologról – többek között a halál utáni életről és a feltámadásról – emiatt azt sokszor kétkedve fogadjuk. Jézus ebben a részben helyre teszi a kora liberális teológusait és meggyőz minket is, hogy igenis hihetünk a szavában.

Kérdezz, felelek! | Máté 22:15-22

Gyakran kritizálják az egyházat azért, hogy olyan kérdésekre ad választ, amelyeket senki sem tesz fel. Azonban én úgy látom, hogy az egyház azokra a kérdésekre ad feleletet, amelyeket az embereknek fel kellene tenniük. Jézus provokatív kérdésekre adott válaszai annyira zseniálisak, hogy egy látszólag beugratós, politikai kérdés megválaszolásával életünk valódi problémáira is megdöbbentő megoldásokat kínál.

Van jó kifogásod? | Máté 22:1-14

Meghívást kapsz az évszázad partijára. Nem kell vinned semmit, magadon kívül. Azon sem kell agyalnod, hogy mit vegyél fel, mert a házigazda még ruhát is küld neked. Minden el van simítva, minden készen áll. Nem olcsó a belépőjegy, de az is ki van már fizetve. Van elég jó kifogásod, hogy miért ne menj el? Vajon nem lenne illetlenség visszautasítani egy ilyen meghívást?

A történet rólad szól

A legjobban azokat a filmeket szeretem, amelyek valódi eseményeket és személyeket mutatnak be, leleplezve és kendőzetlenül feltárva az igazságot. Még ha mindenki beazonosítja is a szereplőket, a figyelmeztetés miatt a készítők jogilag biztosítva vannak: “A filmben szereplő események és a szereplők kitaláltak, mindennemű egyezésük a valósággal csupán a véletlen műve.” Jézus példabeszédeket mesél hallgatóságának, amiből rájönnek, hogy bizony róluk van szó. Vajon mi felismerjük magunkat a történetben?

Hozz gyümölcsöt! | Máté 21:12-22

Gondolkodtál már azon, mit vár tőlünk Jézus a mindennapokban? Miért fontos, hogy gyümölcsöt teremjünk, és hogyan tehetjük ezt meg? Tanulmányozzuk együtt, hogyan tisztította meg Jézus a templomot és milyen üzenetet hordoz számunkra a fügefa története!

A választás napja | Máté 21:1-11

Az elmúlt hetekben-hónapokban a választások kampányzaja tölti meg az utcákat és hirdetőtáblákat. Emberek vonulnak az ucákra, ünneplik és éljenzik az egyes politikai jelölteket, mert van bennük egy vágy, egy szükség és ennek betöltését a politikai vezetőtől várják el. A várakozás ünnepe, amit mi is tapasztalunk, nagyon hasonló ahhoz, ami Jeruzsálemben, Jézus ünnepélyes bevonulásakor, az eredeti virágvasárnapon történt.

Az igazi nagyság | Máté 20:20-34

Nagyon eltérő elképzelése volt Jézusnak és a tanítványainak a nagyságról. Ennek az oka, hogy míg a tanítványok látását elhomályosította a földi életre való koncentrálás, addig Jézus egy mennyei perspektíván keresztül nézte a dolgokat. Mi a földi vagy a mennyei szemüvegen keresztül nézzük a világot? Komolyan gondoljuk, amikor azért imádkozunk, hogy “jöjjön el a Te országod”? Ha igen, ennek valamilyen formában meg kell jelennie az egészen apró döntéseink szintjén a hétköznapjainkban.

Hol állsz a sorban?

Gondolkodtál már azon, miért érkezik a fizetési jegyzéked diszkréten egy titkosított emailben, vagy zárt borítékban? Erre azért van szükség, mert a kollégák béreinek ismerete féltékenységet szülhet, amely képes szétszakítani a legösszetartóbb csapatokat is. Jézus mégis szembemegy ezzel a bevett gyakorlattal, sőt, ezen keresztül sok igazságot tár fel előttünk. Tanítás a szívünk indulatairól, a szolgálathoz való hozzáállásról és Isten nagylelkűségéről.

Gazdagság: áldás vagy átok? | Máté 19:23-30

Mindannyian eljátszottunk már a gondolattal, hogy mit tennénk, ha megnyernénk a lottó főnyereményt, vagy ha ránk hagynának egy jelentős örökséget. Zsigerileg vágyunk az anyagi jólétre és gazdagságra, holott a gazdagságnak nem csak előnye, de rengeteg hátránya is van. Jézus ismét egy abszurd, de elgondolkodtató példával magyarázza mindezt el nekünk. Egy történet a gazdagságról, üdvösségről és arról, hogy mi számít igazán az életben.

Engedjétek hozzám | Máté 19:13-22

Miért tévedtek hatalmasat a tanítványok, amikor a gyerekeket távol akarták tartani Jézustól? És miért állítja nekünk példaként a gyerekeket? Tarts velünk és ünnepeljük meg, ahogy Jézus magához öleli a kicsinyeket, és tanuljuk meg tőlük, hogyan fogadjuk Isten szeretetét szabadon, előítéletek és komplexusok nélkül.