Úrvacsora bevezetés

Úrvacsora bevezetés

Köszönöm, hogy elvállaltad ezt a szolgálatot. Szeretnék néhány gyakorlati útmutatást adni a felkészüléshez.

 1. 5 perc körüli beszéddel készülj. Ha ennél rövidebb, az emberek nem biztos, hogy meg tudnak érkezni agyilag/lelkileg az úrvacsorához, ha hosszabb, akkor pedig az istentisztelet menetét töri/hosszítja meg. Ha nem vagy gyakorlott előadó, érdemes elpróbálnod, akár visszajelzést kérve valakitől, mielőtt kiállsz a gyülekezet elé.
  .
 2. Merj tekintéllyel beszélni. Szükségtelen arról beszélned, ha esetleg alkalmatlannak érzed magad a feladatra, izgulsz, vagy úgy érzed, nem sikerült eleget készülnöd. Lehet, hogy így van, de úgysem magadra szeretnéd vonni a figyelmet, hanem az Úrra irányítani.
  .
 3. Bármi is a mondandód fő üzenete, fontos, hogy megmutasd a hallgatóknak, hogy a Bibliából származik. Mindenképpen olvass fel valamennyit, és törekedj arra, hogy a mondandódat ne akassza meg a keresgélés akár a könyv formátumú Bibliában, akár valamilyen kütyün. Legjobb, ha kinyomtatod, kiírod magadnak a felolvasandó verseket, vagy egyértelmű könyvjelzőt teszel a Bibliádba.
  .
  (Néhány igerész segítségként, ami köthető az úrvacsorához: 1 Korinthus 11:23-26, ApCsel 2:42, János 15:12-13, 1 Korinthus 10:16-17. De természetesen máshonnan is olvashatsz.)
  .
 4. A bevezetőd akkor fog a legjobban segíteni a ráhangolódásban, ha egyetlen egyszerű gondolatra építed, amit illusztrálsz egy történettel. Ilyen történetet hozhatsz a saját életedből, vagy említhetsz valamit, amit olvastál vagy hallottál, vagy akár aktuális eseményekhez is kötheted, ami a közelmúltban történt a világban. Ha az úrvacsora nem a dicsőítés alatt, hanem a tanítás után történik, érdemes kapcsolódnod a tanításhoz.
  .
  Peti például egyszer arról beszélt, hogy mennyire szükségünk van igazi kapcsolatokra, és hogy az úrvacsora arra emlékeztet, hogy Jézus a barátunk. Ezt egy történettel illusztrálta, amit személyesen élt át egy evangelizáció alkalmával, és idézte Jézus szavait, amikor arról beszél, hogy nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mint ha valaki az életét adja a barátaiért. (János 15:12-13)
  .
  Én egy korábbi alkalommal a hírekből vettem egy illusztrációt, amikor szenteste egy keresztény család titokban kifizette egy muszlim család vacsoráját egy étteremben. Az üzenet lényege az volt, hogy az úrvacsorát Jézus fizette nekünk, az üdvösséget egyedül ő végezte el, mi egyszerűen élvezhetjük a kegyelmét.
  .
 5. Az úrvacsorával arra emlékszünk, amit Jézus tett értünk a kereszten. Bármi is a kerettörténet, nagyon fontos, hogy a hangsúly azon legyen, amit Isten tett értünk, és nem azon, amit mi teszünk Istenért. Hangsúlyozd ki, hogy az úrvacsora mindenkinek szól, aki hisz, az aktuális teljesítményétől függetlenül (nem csak jó hívőknek).
  .
  Lehet, hogy ez a képlet segít:
  1 központi gondolat + 1 ige + 1 illusztráció = 5 perc arról, amit Jézus tett értünk
  .
 6. Ha vannak vendégek a gyülekezetben, bátorítsd őket is, hogy ha hisznek Krisztusban, vegyenek részt az úrvacsorában. Az úrvacsorát nem gyülekezeti tagsághoz kötjük, hanem a Jézusban való hithez. A nem hívőket bátoríthatod a megtérésre.
  .
 7. Mondd el egyértelműen, hogyan fog történni az úrvacsora a gyakorlatban – ez segít a gyülekezetnek is, a dicsőítő csapatnak és az úrvacsora előkészítőknek is! Pl. “Most imádkozni fogunk, utána pedig a dicsőítő csapat fog néhány éneket játszani. Ahogy az ének elkezdődik, indítsátok el hátulról a tálcákat és adjátok egymásnak. Az üres poharakat adjátok majd ki a sor szélére, hogy össze tudják szedni.”
  .
 8. Egy utolsó gyakorlati tanács: beszélj a mikrofonba úgy, hogy kb. 5 cm-re tartod a szádtól, és nyugodtan kezdj beszélni. Bízd a hangosítókra, hogy elég hangos-e.
  .