Sermons from május 2021

A Szentlélekről egyszerűen (Pünkösd 2021)

A pünkösd az egyik legnehezebben értelmezhető keresztény ünnep, talán azért, mert a főszereplője, a Szentlélek is annyira titokzatos. S mivel időnként történnek furcsaságok rá hivatkozva, sokaknak talán a kedvük is elmegy attól, hogy közelebbről megismerjék. De vajon kicsoda a Szentlélek valójában? Mi van, ha félreismerjük?

Tedd el a kardodat! (János 18)

Ebben a fejezetben Jézus letartóztatását és tárgyalását tanulmányozzuk. Azt látjuk, hogy miközben egyértelműen azért jött, hogy változást hozzon, nagyon furcsa módszert választ: látszólag hagyja győzni a világot, miközben körülötte mindenki, még a saját tanítványai is készek kardot rántani.

Hogy egyek legyenek (János 17)

A világ talán soha nem volt olyan megosztott, mint most, és korunk egyik jellemzője a kirekesztés kultúrája. Jézus tanítványai viszont a kezdetektől egy nagyon vegyes társaságot alkottak, ahol bőven volt mit tolerálni egymásban. Vajon milyen üzenete van ma az egyháznak egy megosztott világ számára, és hogy állunk ezzel személyesen?

Amikor nem érted, mi történik (János 16)

Voltál már olyan társaságban, ahol csak egy valaki volt, aki nem értette, mi történik, a többiek pedig csak nevettek? Az életben is sokszor kerülünk olyan helyzetbe, amikor éppen mi vagyunk azok, akik nem tudjuk értelmezni az eseményeket, csak az olyankor egyáltalán nem vicces. Jézus ebben a fejezetben egy ilyen helyzetre készíti fel a tanítványait, és velük együtt minket is.