A látogatás (Lukács sorozat)

Egy nap (Lukács 24:1-53)

Egy ember Magyarországon átlagosan több mint huszonötezer napot él, ezek közül mégis csak néhányra emlékszünk jól. Egyetlen nap ugyanis  teljesen megváltoztathatja az életünket. Lukács az utolsó fejezetben egyetlen nap eseményeit írja le, amely Jézus feltámadásával kezdődött, és amely mindent megváltoztatott.

Napba nézni (Lukács 23:32-56)

Néztetek már napfogyatkozást? Ilyenkor a médiában nagyon nyomatékosan felhívják a figyelmet, hogy csak védőszemüvegben nézzünk a napba. Ez ugyanis akár néhány másodperc után is visszafordíthatatlan változásokat okozhat a szemünkben. Ebben a részben Krisztust már a kereszten látjuk. És ahogy figyeljük az utolsó mondatait, egy vakítóan tiszta szeretetet látunk. Ha a kereszten, a látásunk ugyanúgy visszavonhatatlanul megváltozik, mintha a napba néznénk – csak nem elromlik, hanem megjavul. Másként látjuk Istent, az embereket és saját magunkat is.

Mi irányítja az életedet? (Lukács 23:1-31)

Most vasárnap egy olyan részt fogunk megvizsgálni a Bibliából, ami több fontos találkozást mutat be Jézussal. Bár azt gondolhatjuk, Jézussal jó lehet találkozni, láthatjuk, hogy ez nem mindenkinek volt pozitív élmény. Sokszor máshogy akarjuk elképzelni Istent, mint amilyen, és ez csalódásokhoz is vezethet. Jézus azonban szeretné, ha úgy ismernénk meg őt, ahogy van.

Az ima, avagy hallani az Ő hangját (Lukács 22:39-71)

Ebben a részben megtörténik Jézussal, amit lehetőség szerint elkerült volna. Amikor fizikai és/vagy verbális bántás, megaláztatás ér minket, sokszor annyira fáj, hogy csak magunkkal, a minket ért sérelemmel tudunk foglalkozni. Jézus azonban mindezek közepette is másokkal törődik. Arra hív minket, hogy jöjjünk az Atyához, várjuk az ő akaratát, imádkozzunk. Halljuk meg az ő hangját!

A kör (Lukács 22:1-38)

Itt a Lukács 22-ben Jézus utolsó estéjét fogjuk megnézni. Mi történik? Mit tesz? Mit mond Jézus? Nagyon erős a tanítványoknak a reakciója, de Jézus is egy nagyon erős üzenetet ad át! Talán a 27. vers az, ami a legjobban megfogalmazza azt. “… De én ti köztetek, olyan vagyok, mint aki szolgál!” És én? Mi a helyzet velem?

Jézus visszajön (Lukács 21)

A Terminátor c. film legendás mondata mindössze egy szóból áll: “Visszatérek.” De bármilyen híres, nem Arnold Schwarzenegger szájából hangzott el először. Ebben a fejezetben, ahol Jézus földi küldetésének utolsó hetében járunk, ő maga beszél arról, hogy egy nap vissza fog térni, és leírja az azt megelőző eseményeket is. Vajon mennyi következett már be ezekből, és mennyi van még hátra?

Kész átverés (Lukács 20)

Az utolsó héten, mielőtt keresztre feszítették volna, a vallási vezetők háromszor kötöttek bele Jézusba. Megkérdőjelezték a szolgálatát, a társadalmi kérdésekhez való hozzáállását és a teológiáját. Jézus pedig ennek kapcsán rámutatott, hogy attól, hogy valakinek titulusa van, még nem biztos, hogy valóban Isten szerinti vezető, sőt, egyes vezetőktől jobb óvakodni. Hogy érdemes válaszolni vagy éppen nem válaszolni, amikor kérdőre vonnak? Hogy lehetünk biztosak abban, hogy mi nem csak külsőleg vagyunk vallásosak becsapva másokat és akár önmagunkat is? Erről tanít ez a…

Bárcsak (Lukács 19:28-48)

Bárcsak – mondjuk reménnyel, vágyakozással, amikor a jövőről beszélünk. És ugyanezzel a szóval kezdjük a mondatot, amikor elszalasztott lehetőségekre és a legfájóbb emlékeinkre gondolunk. Ebben a történetben, amikor bevonult Jeruzsálembe, Jézus maga is használta ezt a szót. Tanításának pedig különös jelentősége van így egy héttel karácsony előtt, amikor mi is az ő érkezésének ünnepére készülünk. Vajon milyen fogadtatásra vágyik az ünnepelt?

Kezdjetek el élni! (Lukács 19:11-27)

1946-ban világrekordot döntött a magyar infláció. Egy kenyeret, ami azelőtt 6 pengőbe került, tíz hónappal később már 6 milliárd pengőért lehetett megkapni. Aki a pénzét korábban befektette, annak a vagyona átvészelte a válságot, a készpénzben tartott megtakarítások azonban hirtelen semmivé váltak. Ebben a példázatban Jézus arra bátorít, hogy az életünkre is tekintsünk ezzel a logikával: a tehetségeinket, lehetőségeinket azért kaptuk, hogy használjuk és kamatoztassuk. Ha a kudarctól félve csak ülünk rajtuk, egy pillanat alatt válhatnak semmivé. Ha még nem fedezted…

Vigyázz, kész, karácsony! (Lukács 19:1-10)

“Ez nem katasztrófa, csak karácsony” – szól az Animal Cannibals dala. Ránk is fér a bíztatás, hiszen könnyű belesodródni abba, hogy a szeretet ünnepét inkább a kötelező hagyományok, az elvárásoknak való megfelelés és a kapkodás időszakaként éljük meg. De vajon mit tehetünk idén azért, hogy az ünnep valóban a lényegről szóljon? Most vasárnap – advent első vasárnapján  – erről fogunk tanulni Zákeus története alapján. Ez az ember szintén Jézus érkezését várta, meg is tette az előkészületeket, a találkozás azonban még…