Sermons on 1 Sámuel könyve

Menekülési stratégiák (Dávid #5)

Időnként látunk a neten videókat távoli országokban pusztító árvizekről, és az instabil dolgokon – sodródó autók, düledező házak tetején – biztonságot kereső emberekről. Sokszor az élet is ilyen, és mi is keressük a biztonságot. Ebben a történetben Dávid sok mindennel próbálkozik más emberekbe vetett bizalomtól a bezárkózásig, míg végre megtalálja az igazi stabilitást.

Isten nem a külsőt nézi (Dávid #1)

Dávidról fiatalon senki nem gondolta, hogy király lesz, még a saját családja sem hitt benne. Isten azonban nem a külsőt nézi, hanem azt, ami a szívben van. Vajon mennyire élnéd másként az életedet, ha nem próbálnál meg bizonyítani mások szemében, és elhinnéd, hogy Istennek jobb terve van az életedre, mint neked?

Merj második lenni (Jonatán)

Észrevettétek, hogy az emberek mindig szeretnének elsők lenni? Szeretnénk mi nyerni a társasjátékot, elsőként elfoglalni az egyetlen ülőhelyet a metrón, és leggyorsabban indulni a zöld lámpánál. A sportolók az aranyra hajtanak, a politikusok pedig a választási győzelemre. Noha Saul fiaként a trón várományosa volt, Jonatán tudta, hogy Dávid lesz a következő király, és örömmel támogatta ebben barátját. Hogy tudta ezt megtenni? Mit tanulhatunk a jelleméből?

Nem elég jól kezdeni (Saul)

A versenysportokban sok múlik a rajton, a győzelemhez azonban a verseny további része is szükséges. A keresztények körében is előfordul, hogy valaki a megtérése után nagyon ígéretesnek tűnik, és mindenki azt gondolja róla, hogy Isten nagy dolgokra fogja használni, aztán valamiért mégsem így lesz. Vajon mi lehet a titka, hogy az erős kezdés után a folytatás is erős legyen? Erről tanít minket Gyűgyi Laci, az esztergomi Golgota pásztora Saul király életén keresztül.